ПЕ 100

Категорија: Водоводни системи


Полиетиленските цевки за водa сe трета генерација на ПЕ со висока густина ХДПЕ- ПЕ 100, а се наменети за транспорт на вода за пиење, прехрамбени и други течности.

ПЕ 100 - табела за димензии и притисоци 


Материјал

Трета генерација - полиетилен со висока густина ХДПЕ- ПЕ 100
Стандарди:
ЕН 12201-2
Проектно напрегање: σ=8.0Mpa
Фактор на сигурност: С=1.25
Боја: црна СО коекструдирани сини линии или темно сина

Физички карактеристики на материјалот за цевки

СвојствоЕдиницаСтандардВредност
ПЕ 100
Густина g/cm3 ISO 1183 > 950
Индекс на течење g/10 min ISO 1183 0.2-0.5
Прекидно истегнување % ISO 527 >600
Модул на еластичност MPa ISO 527 >110


Хемиски карактеристики на материјалот:
Голема хемиска отпорност на детергенти, киселини, алкохоли, хлорни соединенија, солена вода.

Предности

 • Голема флексибилност - мала тежина
 • Отпорност на придвижување на тлото
 • Одлична отпорност на удар
 • Голема непропустливост
 • Еколошки материјал - заштита на квалитетот на водата без било каква промена на вкусот и бојата на водата
 • Висока отпорност на хемиска корозија
 • Брза инсталација
 • Физиолошка нетоксичност
 • Отпорност на абразивни флуиди
 • Можности за инсталирање надворешни мрежи
 • Црно обоените ХДПЕ цевки се посебно отпорни на УВ радијација и мрзнење.

Табела за хемиска отпорност на полиетиленските цевки

 

Нови производи

ШАХТИ -
ИНСПЕКЦИСКИ ОКНА
  ПОЛИЕТИЛЕНСКИ
ЦЕВКИ ПЕ 100 РЦ
Тип1, Тип2, Тип3
ПE 100 РЦ    ПE 100 РЦ 
Logo-IQNet DVGW Logo IGH Logo REGLOGO ExACT logo PAS 5